Проглас поводом 1.маја - Празника рада

апр. 29, 2020./ Аутор: СИНДИКАТ

Извор: Конфедерација слободних синдиката

"У име синдиката – чланица Конфедерације апелујемо на све послодавце да омогуће својим запосленим радницима прославу "Празника рада" код куће, без масовних окупљања, у кругу својих породица, по могућству без старијих од 65. година и на прописаној социјалној дистанци, а све у интересу очувања и заштите здравља на раду..."

Некоме би оваква синдикална порука, само пре годину дана, изгледала као пародија на активности синдиката и праксу која се годинама спроводи на Празник рада, а данас је она наша реалност.

У данашњој суровој "реалности" борбе за људске животе са невидљивим непријатељем, која неизоставно намеће и неке промене у светским економским и друштвеним односима и односима власника капитала и радништва, као и успостављање неких нових "друштвених вредности", радници и синдикати треба да виде шансу да врате изгубљене слободе, права и достојанство свакој радници и раднику, сваком људском бићу, које јесте и биће само део живота на овој нашој планети Земљи.

Дошло је време за преиспитивање, лично и колективно. Да ли ћемо шансу и искористити, зависи од свих нас.

Будимо "људи" и чувајмо себе и друге, да би сачували свет у коме живимо.

Радницима и послодавцима, који су се препознали у овој поруци, честитамо 1. мај, као почетак заједничке борбе за боље сутра.

КОНФЕДЕРАЦИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА