ПРВИ МАЈ

мај 01, 2018./ Аутор: СИНДИКАТ

У данашнје време, време потрошачко, глобално и стихијски запљуснуто гомилом информација, заузети својим свакодневним бригама и проблемима, склони смо несвесном, понекад и принудном забораву. Зато, неопходно је да се изнова и изнова подсећамо битних догађаја, људи, идеја, датума који су обележили и одредили судбину човечанства и нас који га данас представљамо.

Подсећамо се данас 1. маја 1886. године када су хиљаде америчких радника изашли на улице Чикага да би захтевали опште прихватање осмочасовног радног времена. Тај основни захтев представљао је и представља предуслов за нормалан и достојанствен живот и радници су били спремни да бескомпромисно истрају у својимм захтевима.  Трећег дана протеста дошло је до сукоба радника који су били чланови синдиката и радника који су од стране послодаваца послати да прекину штрајк, такозваних штрајкбрејкера. У сукобе се умешала полиција, четири припадника синдиката је убијено а десетине радника рањено. На  Првом конгресу 2. Интернационале одржаном 1889. године одлучено је: „Први мај је заједнички празник свих земаља на којима радничка класа треба да манифестује јединство својих захтева и своју класну солидарност“. Од тада се сваке године обележава овај трагични догађај као дан међународне радничке солидарности. За раднике и синдикалисте широм света, Први мај је постао симбол  неједнакости и неправде капиталистичког друштва као и симбол борбе радника за остваривање и очување својих права.

Подсећамо се данас и да борба за права радника траје, да је она свакодневна. Неће престати све док радник не буде у могућности да, од свог рада живи достојанствено, да подиже и школује своју децу. Све док не не престане да свакодневно страхује од губитка посла и од замерања послодавцу зато што жели да за себе оствари права загарантована законима.  Неће престати док му се не обезбеде здрави и безбедни услови за рад. Неће престати зато што нико нема право да се одрекне свих оних жртава и напора уложених у вишедеценијској борби за бољи и достојанственији положај радника. Неће престати зато што вредности  слободе, једнакости, правде и солидарности  не смеју да се забораве.

Срећан вам 1. мај међународни празник рада, међународни дан радничке солидарности.