КЛИМОГЛАВЦИ ИЛИ СИНДИКАЛЦИ?

09/05/2016

Поштоване колеге,

Надамо се да сте се одморили за Васкршње и првомајске празнике, да сте сада спремни и орни за синдикално деловање. Нисмо желели да са вама полемишемо уочи и за време поменутих празника и тиме кваримо празничну атмосверу. Ипак, онако „бриљантан“ текст објављен на вашем веб-сајту заслужује да му се посвети мало пажње и времена уз што је могуће јасније коментаре истог. Празници су прошли и време је да кренемо редом. Пре извесног времена поставили сте на вашем веб-сајту текст који садржи одређене одговоре и питања са великим насловом ДИЈАГНОСТИЧАРИ ИЛИ МАЈСТОРИ који преносимо у целости уз наш осврт и став поводом свега наведеног.

СС: Дијагностичари или мајстори

СС: Када изађу два памфлета од истог аутора, а садржајно потпуно у супротности, ми остајемо зачуђени. памфлету “ Да ли сте знали“ пише се о неким огромним незаконитостима, а онда у другом „ Ми знамо и зато се боримо“ видимо да је неко све те „огромне незаконитости“ знао, али једном у будућности, бориће се против тога. Када? Како? Чиме? Зашто није спречено?
Логично је питање како ће неко заштити члана, ако нису имали моћи да те такозване многобројне незаконитости спрече. Бар једну!
Продуктивније је да од покушаја да се од синдиката прави популарни ријалити програм крене у истиниту и циљану борбу за унапред одређене циљеве са јасно дефинисаним роковима. Тако избегавамо уопштене храбре речи које, бар лепо звуче , али нама не значе много.

НС: Логично, може се закључити да је текст реакција на нашу акцију поделе флајера запосленима у којима смо их информисали о ситуацији у нашем предузећу. Свакако, приликом организовања акције очекивали смо да ће се одређени, привилеговани запослени, они који крше законе и прописе у предузећу препознати у садржини флајераа и реаговати на њих. Оно што нам никако није јасно је разлог, начин, стил а пре свега енергичност ваше реакције. Упркос детаљном и опсежном истраживању, нисмо могли да утврдимо када и по ком основу сте ви постали заступник и бранилац лика и дела послодавца и његових представника, у овом случају, конкретно, вашег друга г. Светозара Веселиновића, боље речено, вашег друга Тозе. Ваши наводи у тексту логично се могу поређати на следећи начин: „Шта сте знали? Какве неправилности? Шта сте по том основу предузели? Зашто их нисте спречили ако сте знали? Стављањем под знаке навода речи ОГРОМНЕ НЕЗАКОНИТОСТИ и тврдњом да ми од свега правимо ријалити програм дали сте посебне и јако корисне смернице за анализу вашег текста и појаснили нам недоунице. Из првог дела вашег текста готово недвосмислено се може закључити да у нашем предузећу нема никаквих неправилности да је све идеално и да тамо неки „дијагностичари“ и „мајстори“ из само њима знаних разлога, без икаквог повода, кваре такву идилу и хармонију. Немамо право да споримо и утичемо на ваше виђење стварности али имамо право да кажемо следеће: драге колеге, оно што нас чини различитима у односу на вас, поред много тога је и схватање и познавање синдикалог деловања. Синдикат није полиција, тужилаштво нити правосуђе. Када је кршење закона и прописа у питању, право и обавеза синдиката је да упозори и укаже послодавцу на пропусте и законске прекршаје које чини. Такође, обавеза синдиката је да о свему обавести своје чланове и све запослене, посебно када се ради о питањима која директно утичу на њихов положај у предузећу.

СС: Самостални синдикат БВК је озбиљан синдикат, који је имао храбрости да себе реално позиционира и који је пре реализације, јавно постављао своје циљеве, тако да смо омогућили запосленима да прате оно што смо обећали и оно што смо остварили.

НС: Готово да можемо да се сложимо са вашим наводима. Тачно је да сте се позиционирали. Проблем представља чињеница да су се у предузећу добро позиционирали само појединци, само они чланови вашег синдиката који су зарад својих себичних интереса спремни да прихвате све, за већину запослених, лоше захтеве и жеље послодавца. Да бисмо се у потпуности сложили са вама морали бисмо да знамо где сте то јавно поставили своје циљеве и како их наши запослени прате када ни вашим члановима није познато који су то циљеви и на који начин их остварујете. Не љутите се, али морамо да закључимо да је аутор вашег текста, вероватно и сам неупућен у синдикални рад, ове флоскуле преузео из неког менаџерског приручника или је тако нешто чуо, а није разумео, на неком од синдикалних саветовања или било којих семинара, у делу предавања који се односи на ПЛАНИРАЊЕ, РЕАЛИЗАЦИЈУ и ПРАЋЕЊЕ синдикалног или било ког другог рада. Опростите што смо ми морали да вам укажемо површан приступ теми од стране аутора вашег текста.
СС: И када је усвојен Закон о максималном броју запослених, утицали смо на министарства, добијали мишљења и омогућили да запослени добровољно својом вољом напусте предузеће. Последице тога,јесу да нико из БВК није проглашен технолошким вишком. А није тако у осталим предузећима по Србији.НС: Овде почињу озбиљни проблеми у покушају да схватимо шта сте желели да кажете. Да не бисмо замарали читаоце опсежном анализом, рећићемо следеће: Ово је најобичнија лаж. Закон, ма какав он био, када се доноси он се односи и примењује на све и не постоји могућност да за нека предузећа важи а за нека предузећа, како ви желите да представите, не важи. Програм решавања вишка запослених познатији као „социјални програм“ се доноси у договору са са послодавцем а не са министарствима. Програм који је усвојен у ЈКП ,,БВК“, на иницијативу и предлоге Независног синдиката био је најбољи у Р. Србији а ви сте у његовом доношењу само физички били присутни и без иједног конкретног предлога. Без нашег учешћа, готово у тајности, ви сте након доношења и почетка спровођења Програма преузели иницијативу и „на челу“са Миланом Грујићем , послодавцем и вашим другом С. Веселиновићем, мењате делове Програма и правите неупоредиво гори и по запослене неповољнији Програм. То доводи до потпуне конфузије чак и код чланова руководства вашег синдиката које сте убедили да је Програм који сте ви испреговарали бољи за запослене. О мејловима-електронској пошти коју сте тада слали свим запосленима овом приликом нећемо говорити јер свако од запослених може поново да их прочита и покуша да закључи о чему се ту ради. Како нисте били у могућности да завршите те ваше прљаве и закулисне радње, послодавац позива Независни синдикат и покушава да нас убеди да прихватимо нове услове Програма. Као што вам је познато, само захваљујући нашој интервенцији и упорном инсистирању додат је став да у укупне године радног сажа улазе и године стажа које је запослени остварио код другог послодавца корисника јавних средстава. На тај начин смо макар делимично поправили вашу, слободно можемо речи, брљотину. Узгред речено, да би неко учествовао у такозваном социјалном програму мора, по сили закона да буде проглашен за вишак те су тако сви запослени који су учествовали у Програму ЈКП БВК проглашени вишком. Ако нама не верујете погледајте решења запослених или прочитајте текст Програма.

СС: Закон о јавним предузећима није смањио Зараде нашим запосленима.

НС: Овако нешто нећемо ни да коментаришемо само ћемо да поновимо: „Закон о јавним предузећима није смањио Зараде нашим запосленима.“!? Ко разуме и нађе логику и правни основ за овакву тврдњу кандидује се за место директора предузећа.

СС: Директно смо утицали на Закон о комуналним делатностима чиме смо спречили приватизацију свега.

НС: Занимљиво је и за похвалу да сте као синдикална организација која делује у предузећу ЈКП БВК остварили толики утицај на законодавца да је исти решио да у комуналним делатностима ништа не приватизује, односно да је спречена „приватизација свега“. Чега? Колико? Узгред, сасвим случајно приватизацију регулише и Закон о приватизацији који би ваљало погледати пре него што се изнесу овакве тврдње. На основу досадашњег искуства када сте утицали на предлоге Закона нама је било само горе. Зато вас молимо да више не утичете јер ће нам бити још горе.

СС: Наставили смо активности „против и размишљања о приватизацији“ покушавајући стварања трајног партнерства са берлинским водоводом који је био приватизован па враћен у јавни сектор.

НС: Молимо вас објасните нам како се организују и спроводе активности „против и размишљања о приватизацији“. Да ли се оне спроводе неким научним или алтернативним методама. Како забранити некоме да размишља. Истини за вољу у историји човечанства било је таквих покушаја који нису дали адекватне резултате. Нисмо сигурни да би наши дугогодишњи познаници и пријатељи из синдиката Верди (ВЕР.ДИ) са благонаклоношћу гледали на контекст у који сте у овој несувислој реченици ставили предузеће у којем су они водећи синдикат. Забрана размишљања макар и под знацима навода није сигурно начин на који они функционишу и бране интересе својих запослених нити се на тај начин могу спречити поступци приватизације. Или вам је тумач био лош или сте нешто озбиљно помешали.

СС: Интензивно се ради на томе да се запосленима врати део одузетих зарада.

НС: Које зараде, шта да се врати ? Ко на томе ради? Да ли нам се чини или сте претходно устврдили да:“Закон о јавним предузећима није смањио Зараде нашим запосленима”? Како су онда смањене и како намеравате да их вратите. Намеће се логично питање: ако није поменути закон, ко је? Да ли сте нам ви узели део зарада па сада озбиљно радите на томе да нам их вратите? Не мучите се размишљањем, нисте ви узели као што их нећете ни вратити запосленима. Молимо вас да у оквиру ваших позиционирања и јавних постављања циљева, не предузимате ништа на начин како сте до сада радили јер би резултат тога сигурно био додатно смањење зарада запослених.

СС: Отворили смо врата Скупштине града Београда, где смо уважени као одговорни социјални партнери.

НС: Апсолутно вам верујемо. Наравно да сте уважени када прихватате све што вам се понуди без било каквог покушаја да нешто промените. Познато је да су ваши представници као „одговорни социјални партнери“ прихватили најгори Колективни уговор за предузећа у комуналној и стамбеној делатности Београда у историји колективног преговарања. Додуше, истини за вољу, ви лично нисте у томе учествовали што из разлога који се тичу ваших кадровских решења што због чињенице да напросто као синдикат организован код послодавца нисте имали ни законски основ да учествујете у његовом доношењу. Такоће истина је и то да су ваши представници чланови вашег синдиката учествовали у доношењу катастрофалног Колективног уговора на нивоу града. Колико је уговор био лош поред осталог сведочи и чињеница да је његов текст обиловао грешкама и озбиљним законским прпустима те је као такав након усвајања враћен на поновну дораду. Ваши представници се до те мере нису бавили садржином текста уговора тако да нису приметили чак ни озбиљне пропусте који су и лаику више него јасни и уочљиви. Напросто речено нико од ваших представника није озбиљно ни прочитао текст Уговора а камоли да је покушао нешто да поправи или унапреди. Ово се наравно односи и на све ваше тврдње да сте учествовали и допринели побољшању, доношењу и реализацији закона и прописа.

СС: Остварили смо утицај на послодавце да се већина проблема решавају у корист свих запослених у БВК и решавали смо многобројне свакодневне проблеме, како колективне тако и личне.

НС: И у овој вашој тврдњи има по мало истине. Не знамо какав и на који начин сте остварили утицај на послодавца али засигурно знамо да ста се заиста ангажовали у решавању индивидуалних проблема ваших чланова. Били сте непоколебљиви у настојањима да малом броју ваших чланова издејствујете неосноване и неутемељене привилегије. Када је реч о решавању колективних проблема ни ту вам није недостајало утицаја на послодавца, наставили сте као и деценијама уназад да не предузимате ништа.

СС: И озбиљно се бавимо о проблемима који нам тек следују, не желећи да импровизујемо већ да планирамо.

НС: Дакле, ви унапред знате да нам проблеми тек „следеују“. Било би добро да запосленима објасните какви то проблеми и по ком основу нам они „следују“ те како је могуће да нам проблеми ипак „следују“ када сте ви уложили максималне напоре и дали кључан допринос у изради позитивних и за запослене повољних законских решења.

СС: Поред многих неправди, које се дешавају, не вичемо „ ТО ЈЕ НЕПРАВДА“, већ улажемо значајан напор да не глумимо синдикат, већ ми знамо да јесмо синдикат!

НС: У овом делу текста тврдите да неправди ипак има. Недостатак правде или неправда је резултат не постојања или не поштовања права. Да појаснимо: ако има много неправде значи да неко не поштује право односно законе, односно неко крши закон. Ако има „многих неправди“ значи да неко много крши закон. Било би добро да сте објаснили какви су то напори које сте уложили и да ли сте макар покушали или успели да спречите бар неку од „многих неправди“-кршења закона. Или можда очекујете да се „многе неправде“ саме од себе исправе и проблеми реше. Максимално вас подржавамо у вашим напорима да не глумите синдикат и искрено вам желимо да останете такви кави сте. Као синдикалну организацију, најлакше вас је окарактерисати као синдикат у покушају да то буде. Ви се налазите у константном мраку кроз који тумарате сударајући се повремено са својим страховима, без идеје да би неко требао да притисне прекидач и упали светло.

СС: Ми верујемо да синдикат као мноштво има реалну снагу.

НС: Овде се суштински разликујемо у схватању синдиката. Као прво, ми синдикат не сагледавамо у категорији мноштва, као друго сматрамо да снага синдиката проистиче из знања, стручности, храбрости и спремности да се у сваком тренутку, ма какав однос снага био, синдикат бори за интересе запослених. Појам мноштва, како год га неко схватио, није никаква гаранција да ће се права запослених доследно и принципијелно бранити.

СС: Нисмо себи дозволили да останемо усамљена синдикална организација у оквиру водовода и канализације са филозофијом „чишћење паучине y соби на Титанику који само што треба да удари у брег“.

НС: Ова драматична констатација нас је заиста забринула. Ако је она тачна, намеће се питање ко је Титаник и у какав брег он треба да удари. Обзиром да наводите да нисте дозволили да останете усамљена синдикална организација у водоводу и канализацији, из тако конципиране реченице недвосмислено се намеће закључак да ви наше предузеће доживљавате као Титаник који само што није ударио у брег и доживео своју добро познату судбину док неки други на том истом „броду“ чисте паучину. На нашу срећу ваши наводи и у овом делу текста ипак нису истинити. Основни проблем је је у ствари, ваше не схватање вас самих. Што се алузија на „усамљену синдикалну организацију“ тиче можемо вам рећи следеће: Независни синдикат није никаква усамљена синдикална организација. Напросто нисте усамљени када имате мандат дат од стране преко хиљаду наших чланова који нам даје обавезу и право да се боримо за њихов положај и њихове интересе. Ви своје деловање упркос закону и колективним уговорима, када вам је то потребно, сагледавате кроз призму Самосталног синдиката организованог на нивоу државе. Када се укаже потреба ви себе сагледавате кроз призму Самосталног синдиката организованог у оквиру гране или јединице локалне самоуправе. Оно што упорно избегавате је да себе видите у оквирима у којима делујете а то су у слкаду са законом и колективним уговором оквири ЈКП БВК. Вама као „већини“ од 750 чланова, синдикални посао у ЈКП БВК је вероватно досадио. Вероватно вам је досадно да се бавите „тривијалним“ питањима права и положаја наших радника па сте решили да се бавите крупнијим питањима као што су измене закона, колективних уговора на нивоу града и државе. Ви сте синдикална организација Београдског водовода и канализације и као такви у протеклом периоду нисте учинили ништа за бољи положај и очување права запослених у нашем предузећу.

СС: И поштујемо сваког члана, па зато и чувамо речи и не обећавамо много. Напротив!

НС: Из пристојности нећемо коментарисати ваш однос према вашем чланству. То напросто није предмет нашег интересовања. Независни синдикат поштује све запослене без обзира на њихову припадност синдикату. Наша је обавеза да заступамо интересе свих запослених и да помогнемо свакоме ко затражи нашу помоћ. Када је реч о вашој тврдњи да „не обећавате много, напротив“, можемо рећи да је она скоро тачна. Ви обећавате онолико колико вам послодавац дозволи у поступку ваше константне трговине са њим. Цену те трговине плаћају сви запослени у нашем предузећу а добит остварује мали број привилегованих.

СС: Своје чланове молимо само да праве разлику између истине и разних интереса, а наши чланови знају да су у правом синдикату, а осталим запосленима наша врата су отворена.

НС: Рећи ћемо само следеће: шта год ваши чланови знали, коме год да су ваша врата отворена, ма како неко правио разлике, почните да се бавите својим послом који је, да вас потсетимо, заштита интереса и права ваших чланова и свих запослених у ЈКП БВК. И без ваше молбе чланови и сви запослени препознају шта је истина. Истини нису потребна упутства и молбе. Чињеница је да су ваша врата отворена али је проблем што на њих готово нико не улази, изузев малог броја оних који су, нарочито у последње време, поклекнули под притисцима послодавца који их силом гура на та ваша врата. Што се нашег интереса тиче он је јасан и недвосмислен. Упркос вашим и настојањима вашег друга Светозара-Тозе Веселиновића да наше деловање прикажете као политички и страначки инспирисано, наш једини интерес је интерес наших запослених и нашег предузећа .

Господо руководиоци самосталног синдиката,
поред сијасет ствари које нас чине различитима у односу на вас основна и непремостива чињеница је да смо ми наш синдикат стварали док сте ви вашу синдикалну организацију добили у наследство. Пре 23 године створили смо НС на принципима правде, једнакости, солидарности, одговорности и стручности. Тако ће остати и у будућности упркос свим притисцима на синдикат. Са друге стране, следећи принципе на којима почива СС ви настављате исту праксу кокетирања са онима који у датом тренутку представљају послодавца зарад остваривања личних, себичних интереса повлашћених појединаца и интересних група. Ваше понашање је као лош наследник који крчми и оно мало моралне и сваке друге имовине не обазирући се на стварне потребе и проблеме запослених.

Хуманитарна – донаторска вечера Трешњин хлад

Хуманитарна – донаторска вечера Трешњин хлад

Извор: Српска солидарност, објављено 18.03.2024.год. 14.03.2024. године, у београдском ресторану „Трешњин хлад“ организовали смо трећу хуманитарно-донаторску вечеру са циљем да презентујемо наш пројекат стипендирања деце са Косова и Метохије у оквиру фонда „Милан...

ОБУСТАВИТЕ „ПОКАЗНУ ВЕЖБУ“ НА ВРЕМЕ!  САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ОБУСТАВИТЕ „ПОКАЗНУ ВЕЖБУ“ НА ВРЕМЕ! САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Извор: Конфедерација слободних синдиката, објављено дана 08.03.2024.године. УПОЗОРЕЊЕ НА КРШЕЊЕ УСТАВА И ЗАКОНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ГРАЂАНСКИХ И СИНДИКАЛНИХ СЛОБОДА И ПРАВА На седници Председништва Конфедерације слободних синдиката, одржаној 06.03.2024.године у...

„Milan ottica“ промена локације

„Milan ottica“ промена локације

Обавештавамо Вас да је оптика "Milan ottica" премештена на нову локацију Нушићева бр.10. Поред актуелних попуста имамо и акцију: за децу чланова Независног синдиката ЈКП БВК (предшколски узраст) уз купљене наочаре стакла су ГРАТИС (за диоптрију од-4.00до+4.00). У...

8. МАРТ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

8. МАРТ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

Поштоване колегинице, чланице Независног синдиката Независни синдикат се труди и континуирано ради на афирмацији положаја жена у нашем предузећу. Чињеница је да сте ви од изузетног значаја за функционисање нашег предузећа и нашег синдиката. Својим савесним и...

Оптика Соко – попусти

Оптика Соко – попусти

На основу пословне политике Оптике Соко, упознајемо Вас о актуелној понуди у оптици Соко: Празнична акција 30% попуста на комплетне диоптријске наочаре уз куповину Essilorovih стакала остварујете право на попуст уз избор понуђених, издвојенх модела диоптријских...

„Hedonic travel“ – акцијска понуда

„Hedonic travel“ – акцијска понуда

  ФЕБРУАР Истанбул - 3 ноћења 14.02.-19.02. - СРЕТЕЊЕ/ ДАН ДРЖАВНОСТИ, хотел Оран 4* налази се у самом центру Лалели 135е / МОЗЕ НА 2 РАТЕ Ђер са посетом Братиславе и Беча - 1 ноћење 15.02.-18.02. - СРЕТЕЊЕ / ДАН ДРЖАВНОСТИ 69е, овде је остављен хотел ДАНУБИУС...

Акција добровољног давања крви

Акција добровољног давања крви

Удружење добровољних давалаца крви ЈКП „Београдски водовод и канализација“, у среду, 31.01.2024. године организује редовну акцију добровољног прикупљања крви у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије Свети Сава. Акција ће бити одржана у пословним просторијама...

Свети Сава – слава синдиката

Свети Сава – слава синдиката

Поштоване колегинице и колеге, чланови Независног синдиката ЈКП БВК, честитамо вам данашњи празник, славу нашег синдиката дан Светог Саве, првог архиепископа, просветитеља и учитеља нашег народа. Желимо вам да данашњи дан и све будуће дане  проведете у добром здрављу,...

Северна Италија

Северна Италија

Поштоване колегинице и колеге, На иницијативу великог броја наших колегиница-чланова синдиката Извршни одбор синдиката донео је одлуку да субвенционише трошкове туристичкг путовања у организације агенције Феликс Травел. Путовање ће се реализовати према програму и...

Божићна честитка

Божићна честитка

Поштоване колегинице и колеге, у жељи да предстојеће Божићне празнике прославите у добром здрављу и срећи, поздрављамо вас традиционалним Божићним поздравом: "Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља. "Мир Божији - Христос се роди"    ...

Новогодишња честитка

Новогодишња честитка

Поштоване колегинице и колеге, верујемо да ће година која је пред нама донети пуно нових изазова али и могућности за унапређење положаја наших запослених. Само удружени и сложни, сви заједно можемо допринети општем интересу наших запослених и нашег предузећа. У нади...

Скупштина Конфедерације слободних синдиката

Скупштина Конфедерације слободних синдиката

Извор: Конфедерација слободних синдиката, објављено дана 22.12.2023.године. У Београду је 21. децембра 2023 године, на 20 година од неформалног оснивања Конфедерације слободних синдиката, одржана 20-та седница Скупштине Конфедерације, која је овај пут била изборна. На...